از آنجایی که محمدرضا شاه سلطنت و حکومت خود را وابسته به نهاد ارتش کرده بود و وحشت زیادی از رویگردانی ارتش از سلطنت پهلوی احساس می نمود، نظارت شدیدی بر بوروکراسی ارتش و ترفیعات افسران ارشد داشت.
محمدرضا به حدی نقطه ضعف داشت که مردم ایران نتوانستند راهی جز طرد او پیدا کنند و به همین دلیل هیچ کشوری آماده نبود او را قبول کند؛ حتی کشورهایی که حاضر شدند سوموزا را بپذیرند.
طی راه حسنلو، ماشین آلات عظیم کشاورزی را دیدیم که بلا استفاده در مزارع افتاده بودند. یکی از داوطلبان سپاه صلح تعریف کرد که این ماشین آلات از کشورهای مختلفی خریداری شده بی آنکه قبلا پیش بینی برای لوازم یدکی و خدمات تعمیراتی آنها شده باشد و همین که نقصی روی میداد آنها را در صحرا رها میکردند....
موسیقی شوشتر هـمانند فـرهنگ و زبـان شـوشتریها از گـستردگی و تـوانمندی فرهنگی برخوردار است. وجود نغمات باقیمانده در این شهر گواه این ادعاست. ساختار موسیقی شوشتر مجموعه مقاماتی است که اصطلاح مقوم، یا مقام به آن اطلاق میشود.
نامه ای به عبدالرضا قطبی گیلانی مبنی بر توصیه مخفی بودن نام مخاطب در تهیه متن سخنرانی محمدرضا پهلوی جهت ایجاد آرامش میان مخالفان رژیم ، بانضمام متن سخنرانی فوق مشتمل بر تشکیل دولت ائتلافی جهت برقراری حکومت قانون و ایجاد نظم در کشور ، ادای سوگند برای ایجاد وحدت ملی و مذهب شیعه
بعد از جنگ جهانی دوم و ضعف سیاسی محمدرضا شاه که تا قبل از کودتای 28 مرداد ادامه یافت، انگلیس ضمن دخالت گسترده در امور سیاسی و اقتصادی کشور، به غارت اموال کشور نیز میپرداخت.
روزنامه فکاهی توفیق،که طولانیترین دوران انتشار را در بین مطبوعات طنز ایران داشت و از جهاتی باید آن را موفقترین نشریهء طـنز در تـاریخ مـطبوعات ایران به حساب آورد،از جمله نـشریاتی بـود کـه آگاهانه و با اصرار به فرهنگ مردم توجه داشت و به قول ادبا، این مهم را نصب العین خود قرار داده بود.
شاهان قاجار به رسم پادشاهان پیشین ایران زمین ، علاقه زیادی به هنر و هنرمندان داشتند و لذا هنرمندان را وارد دربار خویش میکردند و در مـیان ایـن هـنرمندان،نقاشان و سایر هنرمندان تجسمی(نقاشان دربار)جایگاه خاصی داشتند.
در ایران دوران قاجار دو نوع اقتدار در سطح ملی وجود داشت: یکی جابرانه که مردم به علت وجود قوة قهریه از آن فرمان میبرند و در این اقتدار شاه در رأس دولت بود و دیگری اقتدار دینی که مردم به علت اعتقادات خویش از آن تبعیت میکردند و آن اقتدار مراجع تقلید به عنوان نواب امام زمان(عج) و روحانیت مرتبط با آنان بود.
در عصر حکومت پهلوی؛ به ویژه پهلوی دوم، عـشرت طلبی، مـدگرایی و تـقلید از فـرهنگ منحط غرب زمینه حضور گسترده غرب را، هم به لحاظ فکری و هم فیزیکی، در ایران فراهم کرد و همان گونه که خانم رایت نویسنده آمریکایی گفته، در زمان شاه آمریکایی ها در همه جـای ایران حضور داشتند.
در سال 1340 یکی از مقامات ارشد سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک( نیز معتقد است که آمریکایی ها در اعتصاب معلمان دست داشتند، و حتی دو اتومبیل مستشاری نظامی آمریکا در میان تظاهرکنندگان دیده شد.
ایرانیان در سالهای اقامت و مهاجرت خود در جزیره زنگبار اقدام به ساخت ابنیه،مساجد و عماراتی نـمودند که برخی از این آثار با توجّه به رطوبت هوا از بین رفته و چندین ساختمان و بنای آن نیز هنوز پابـرجاست کـه جـملگی حکایت از نفوذ فرهنگ و تمدّن اصیل ایران و اسلام در این جزیره دورافتاده دارد.